Kolimine liikumiskeelu ajal

Alates aprilli lõpust kehtestati Goas curfew, mis tõlkes tähendab komandanditundi ehk liikumiskeeldu. Sellega oli lubatud kuni kella 1-ni päeval ringi liikuda ja käia toidupoes. Peale seda oli elu välja surnud. Ma ei kommenteeri, mis ma kogu sellest asjast arvan, aga mulle öeldi, et pole võimalik kolida enne kui see värk lõpeb. Nii ma siis ootasin terve Mai, mille käigus korduvalt pandi uusi tärmineid, et selle ajani ja siis ikka pikendati. Aga olin oma eelmise korteri omanikule öelnud, et otsin uut ja kolin välja esimesel võimalusel. Nii oli tema ka asunud tegutsema ja otsima oma korterisse uut elanikku. 29.mai teatas ta mulle, et tema leidis ja tahab uuega lepingu teha juuni algusest. Millal ma välja saan kolida? See pani mind tegutsema. Nõudsin maaklerilt selgitust – miks mina pean ootama, kui teised saavad kolida? Ta ütles, et see sõltub omanikest. !!! Ah nii! Mulle ei ole vaja leida korterit majas, kuhu on keelatud kolida, vaid otsigu mulle korter, kuhu on võimalik kolida. Ja sellega on väga kiire. Uskumatu, aga ta leidiski!

Sain tulla vaatama uut korterit teadmisega, et ega mul muud varianti üldse ei olegi, kui pean siia sisse kolima, olenemata olukorrast. Vaatasin üle – korterist oli eelmine elanik lahkunud 4 kuud tagasi ja sellest hetkest ei olnud siin mingit liikumist toimunud. Ka tema määrdunud voodiriided olid seal, kuhu nad temast jäid. Prügikastid olid tühjendatud aga räämas. Ja see hallituse hais, mis uksel vastu tuli tekitas mulle kõige rohkem küsimusi. Kraanikausi alune sein kobrutas hallitusest. Kööginurka tähistas kraanikauss, midagi muud seal polnud. Palusin omanikult vähemalt pliiti ja selle ma sain, aga see on induktsioonpliit. Mis tähendab, et minu potid-pannid ei sobi…Kui sõitsime Mapsasse lepingut sõlmima, sain osta ühe purgi valget värvi ja pintsli. See oli ime! Sest sellised lähemad poed olid ju kõik suletud. Samal õhtul kraapisin hallitava seina puhtaks ja värvisin üle. Järgmisel hommikul kolisin sisse. ….Ja algas suurpuhastus. Kõik, mis voodis oli, viisin rõdule peale madratsi. Aga ka see haises kopituse järele. Seinte ja uste pesemine harjaga tegi olukorra tunduvalt paremaks. Järgmisel päeval lõikasin madratsi riide lahti ja pesin ära. See aitas. Õnneks olid mul omal olemas padjad, aga mingit muud mööblit ega sisustust mul ju pole, sest tulin siiski siia talvituma, mitte elama, esialgu. 3 päeva kestis suurpuhastus hommikust õhtuni, ja õnneks see korter on väga hästi õhutatav.

Kuna praegu ei tohi ju teenuseid pakkuda ja liikuda, siis pole ka koristamise ja pesupesemise teenust olemas. Küllap oleks mõned salakoristajad ikka saanud, aga mul polnud aega oodata. Ja liikuda ka kuskile pole võimalik, nii et oleksin siis lihtsalt siin pealt vaadanud, kuidas koristatakse ja nagunii mõelnud, et mitte piisavalt.

Kuidas juhtus, et ma keset komandanditundi üldse kolida sain? Majaomanikud ja üldse paljud inimesed on väga suurte hirmudega ja sellepärast ei lubatudki enamikes kohtades üldse uutel inimestel majja tulla. Aga maja, kus asub minu korter, on täiesti tühi! Olen ainus elanik ja seepärast polnud vastuväiteid. Täna olen siin kuuendat päeva ja pean tunnistama, et see on kõige tervislikum elukoht, kus ma seni olnud olen. Aknad on piisavalt suured, aga päike sisse ei paista. Esimene korrus ja õhk liigub. Väga hea interneti-ja telefoni levi. Elan üksinda suures mõisamajas (väraval on kirjas manor), mille sisehoovis on isegi aednik tegutsemas…kui see curfew lõpeb.

minu aknad-uksed on kõik palmide taga peidus

Esimesel päeval tänasin õnne, et siin ei ole koeri. Aga öösel oli õuest kosta juba korraks suur koerte kisa ja hommikul vedeles tee peal surnud rott. Need on siin suured, keskmise kassi suurused. Pean arvama, et koerad selle roti kinni püüdsid. Mul on öösel aken lahti ja rottidele poleks sisenemisel mingeid takistusi. Kas pean neid koeri siin nüüd hakkama kuidagi tänama ja hoidma? Toiduahelad on paigas ja loodus tühja kohta ei salli.

Ja kuidas siis õnnestus minu eelmise korteri omanikul endale sellisel ajal nii kiiresti uus rentnik leida? Küsisin temalt ja selgus, et rentnik on Londonis ja ei kavatsegi enne uut hooaega saabuda. Aga tahab kohe lepingut teha ja maksta teadmisega, et talle on korter olemas just selles kohas. Nii teevad paljud inglased, kes on harjunud siin talvituma ja seepärast ongi paljud korterid tühjad, aga teenivad tulu. ….tegelikult oleks mul olnud aega siis uut kohta otsida märksa kauem. Nüüd pean tänama olukorda, kus pidin tegema kiired ja pealtnäha sunnitud otsused. Sest ka seekord ei lõpe see liikumiskeeld veel, vaid poeskäimise aega pikendati kella 3-ni päeval. Mõned tööstuskaupade letid ka avatakse, kuna saabunud on vihmaperiood ja et sel ajal elu kuidagi korraldada oleks siiski mingeid materjale vaja.

Tänane hommik

Need rohelised tegelikult ei olegi palmid liigituse järgi, vaid taimede määramise äpp leidis neile nimeks Strelizia Nicolai. Paistab, et eestikeelset nime neil ei ole ja kui ei olegi palmid, siis need Nicolaid, kes mu rõdu taga reas on, igatahes pakuvad mulle enamuse päevast varju päikese eest.

One thought on “Kolimine liikumiskeelu ajal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.