15 sajandit on pikem lugu

Kahtlemata on maailmas veel asju, uskumusi, kombeid, sõnu, mis on vanemad kui 15 sajandit. Ja kes neid sajandeid ikka niiväga kokku on lugemas – tunnistajaid ju napib. Kui ehk vaid kilpkonnad ja vaalad, kelle eluiga mõnda sajandit haarab… aga nemad lauamänge vist ei mängi.

Hiljuti õnnestus mul üle paljude aastate kogemata taas kord malet mängida. Läksin tegelikult sööma meie tänava restorani ja omanik pakkus, et teeme ühe partii, kuniks ma oma kalarooga ootan. Külastajaid oli alguses vähe ja jõudsime poole peale, aga siis tuli rahvast ja mu vastane pidi vahepeal kööki appi minema süüa tegema… Viimati mängisin vist 20 a tagasi. Pooleliolev partii jäi sellisesse seisu, minul mustad.

Kala oli hea, aga partii kaotasin. Sain teada ingliskeelsed malendite nimetused; ühtlasi ka mängu tegeliku sisu. See on elu ise, kus sul on vastasega kokku sattudes kasutada erinevad väeliigid, mis kõigi nende sajandite jooksul on vaid veidi sisu vahetanud, aga sümbolid sobivad endiselt. Siin kaitseb kuningat kõrvalseisev kuninganna, kellel liikumisvabadus kõige suurem. Järgmine on bishop ehk usk ja veendumus. On tähelepanuväärne, miks eestlased ei ole kunagi näinud selles mängus Queeni ja bishopi, vaid käib ainult üks odade ja lippude paraad?

Aga huvitav on see, et malemäng pärinebki Indiast! Täpsemalt India mängust tšaturangast , millest juba 6-ndal sajandil arenes välja tänapäevane malenuppude süsteem. Käike on aegade jooksul muudetud ja nende sisusse ma hetkel ei hakka kaevama. Plaan on mõne aja pärast minna uuesti proovima, sest ega see kaotus väga kiire ja lootusetu ka ei olnud.

Kogu see taust on põnev, siin ei pea ju mängima “male”-t, vaid saab mängida chessi 🙂

Üks väike vahepala ka õhtusest rannast. Kui piisavalt kiiresti käsi liigutada, siis telefonikaamera ei suudagi neid tabada. Väga naljaks pilt on saanud 🙂

Päevane rand on aga ikka sama, juba üle nädala on soojakraade olnud päeval üle 34 ja see lihtsalt ajab vette. Ei ole vist olemas hindut, kes Goas käies ei oleks rannas fotosessioone teinud. Vahel rannas kõndides on tunne nagu oleksid sattunud võtteplatsile, erinevad poosid, erinevad vaated, tausta organiseerimine ja täiendamine käepäraste vahendite ja vidinatega….kusjuures pildistajad on tavaliselt palju lahedamates poosides kui objektid, sest nemad on ju loomulikud :))

Päris mitmel pool on rannas shacki juures kõige ilusam koht wc. Juba varem olen korduvalt tahtnud sellest pilti teha, kui riideid vahetama tulin, aga alati telefonikaamerat sättides avastanud, et peegel on täpselt nii seatud, et sellest tuleks peamiselt bikiinipilt. Nii see alati jäigi katki, ma ei tunne ikka veel end selles eas olevat, et sedasorti pilte hakata üles laadima. Seekord siis jõudsin pildi enne ujumist ära teha.

One thought on “15 sajandit on pikem lugu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.