Pesust ja prügist

Kui ma suvel kirjutasin mussoonvihmadest ja mis sellega siin kaasneb, siis tekkis mitmel inimesel küsimus, kuidas sellistes tingimustes pesu kuivatatakse. See oli ka mulle arusaamatu, kuni ma ise need kogemused omandasin. Aga paljukest siin siis ikka neid riideid korraga seljas on? Väga vähe ja väga õhukesed on need kõik. Teine lugu on voodiriietega. Need tuleb kuidagi kuivatada ja selleks on leidlikud inimesed suutnud tööle panna ka möödakõndijate ja autode tekitatavad õhuliikumised :). Siin nüüd siis paar näidet, kus ja kuidas Goas pesu kuivatatakse:

ainus koht, kus natukenegi õhk liigub
siin liigub õhk päris hästi, sest suur maantee
loodus võtab kiiresti võimu enda kätte

Ega see lihtne tegevus pole, sest silma tuleb ikka peal hoida, et see pesu ka alles jääks. Lisaks on metsaservad alati elu täis ja pesu kuivama panek võib lausa ohtlik olla – sama maantee ääres nägin paar korda surnud madusid, üsna väikseid, kes ilmselt auto alla jäänud.

Siin veidi ohutum variant, aga ma ei saa aru, kuidas nad aia peal selle pesu kuivaks saavad ja kas ta ka puhtaks jääb. See niiske õhk on siin nii kleepuv, aia külge jääb alati kinni tolmu ja kõike, mis õhus on. Lisaks ronivad seal sipelgad igas suuruses. Võimalik küll, et see viimane probleem laheneb kangete pesupulbrite kasutamisega, mida kõik inimesed (nagu mina..) välja ei kannata. Aga sipelgad ja termiidid on visad ja arvestades korda ja kommunikatsiooni, kuidas nad end kiiresti organiseerivad iga toiduraasukest transportima …..siis selles olelusvõitluses on sipelgatel meie ees selgeid eeliseid.

versioon pesu kuivatamisest Candolimis

Üks asi, mis mulle oma veebruarikuisest pagendusest teise osariiki silma jäi, olid sealsete inimeste pesunöörid. Mitte et mul pesukuivatamine kuidagi eriliselt südamelähedane teema oleks, aga see oli nii võimatult naljakas, et ma ei hakanud isegi selgitusi küsima. Nimelt olid õues pesunöörid punast ja sinist värvi riideribadest kokku sõlmitud. Hea et märgati hoiatada mind, et ma punase peale oma riideid ei riputaks…..et see annab liiga palju värvi….. . Üks sinine andis ka, aga seda ei öeldud. Pesunöör ei ole nii hinnaline asi, et seda keegi osta ei jaksa ja see peab vastu aastaid. Poodides ma seal küll ei käinud, aga innovatsioon ei trügi sisse kõikidesse valdkondadesse korraga ühtviisi. Mõni traditsioon on lihtsalt tugevam kui teine, kuigi internetiühendus oli seal näiteks parem kui Goas. Vasakpoolne pilt veel Goast ja parempoolne Andhrast.

Ühes varasemas postituses mainisin, et vihmaperioodil oli minu tundlikule ninale vajalik iga päev pühkida ja pesta sidrunheina lisandiga üle toa põrandad. See eemaldas igasugused hallitusseened ja üllatuslikult ka sääskede arv vähenes siseruumides tunduvalt. Niiskust tuli küll juurde, aga ventilaatorid ju töötasid vapralt. Eelmisesse kohta kolides pidin ostma ise ka koristusvahendid. Imelik oli aga algusest peale see, et iga toa põrandalt pühkisin alati kokku päris suure hunniku peenikest ühtlast puru. Konsulteerisin tuttavatega, et kas seal peaks elama mingid putukad, kelle elutegevuse tulemus sinna põrandale koguneb või on see võimalik, et ventilaatorid töötades mingit kõrvalprodukti toodavad. Ei soanud keegi midagi arvata. Kummaline!

Sellise hunniku pühkisin kokku iga päev!

Ja nii ma elasin teadmatuses ja mõistatustes kogu selle kuu kuni ärakolimise päevani. Siis näitasin korteriomanikule sedasama pilti ja küsisin, mis see on. Ta soovis näha, millega ma pühin. Siin nimetatakse neid rohuluudadeks ja on erinevatest materjalidest. Aga kõik see peenike pudi siin pildil pärineb luuast. Mida uuem luud, seda rohkem pudiseb…..Ometi loodud üks ideaalne töövahend inimesele, kellel vajadus oma töö tulemust silmaga näha! Minul seda vajadust alati küll pole, aga huvitav teada ikkagi 🙂

Saigi mõistatus lahendatud!

Ja mõned vihmaperioodi pildid veel silmailuks ka!

Ja siin üks nukker restoran turiste ootamas…..

One thought on “Pesust ja prügist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.