Edukad testid

Lõpuks ometi on mu rõdu peal kasvavatele tomatitaimedele ka tomatid otsa ilmunud. Selline tunne on, et nad on kasvanud seal juba terve igaviku, kuigi maha sai külvatud seemned juuni alguses. Aastaaegade vaheldumist siin ju ei ole. Kogu aeg palav. Vihmastel päevadel ma isegi ei kastnud neid, sest oht oli, et läheb muld hallitama. Taimed on veninud minust pikemaks ja paistab, et pühade lehmade toodetud väetisel on piisavalt jõudu, et 5 L anumas kaks tomatit end hästi tunneksid. Ma ei ole üldse kogenud tomatikasvataja, mõnel aastal paar taime on aias olnud. Ei tulnud ma kohe selle peale, et teokarpe alguses mulla sisse segada. Nüüd targem ja esimene katsetus on siiski edukas. Õnneks ei pea ma kaua ootama, sest need on kirsstomatid :). Aga vaatamata suurele õhuniiskusele tahavad nad praegu saada iga päev kastmist, muidu viskavad kohe lehed longu.

Teine edukas test on huvitav, sest ma täpselt ei teagi, milles see sisu seisneb, aga tulemus on vägev! Tulemus on see, et sääskede populatsioon minu toas on kahanenud paarile isendile päevas. Hurraa! Juba nädala algul kerisin köögilaua kohalt sääsevõrgu kokku. Kui sääski pole, siis pole sinna mõtet ju ronida sisse-välja, mis on omajagu tülikas, eriti koos toiduga…. Ja miks neid pole, võin vaid oletada. Üks põhjus võiks olla, et mu basiiliku taimed rõdul on piisavalt suured ja lõhnavad ja nad on just täpselt rõduukse taga, mille alt sääsed alati vabalt sisse lendasid. Kuna ma iga päev mõne lehe sealt murran, siis on lõhna piisavalt. See ei pidavat sääskedele meeldima. Teine põhjus võiks olla see, et olen iga päev pesnud põrandat sidrunheina lisandiga – eelkõige sellepärast, et vihmaperioodil oma tundlikku nina allergiast päästa. See on ka õnnestunud. Sääskedele ei meeldi sidrunhein. Paistab, et see ei meeldi ka sipelgatele, sest ka need on kadunud põrandalt ja piirduvad vaid köögiakna ja -kapiga. Kolmandaks oleks ju kosutav mõelda, et ma olen lihtsalt kõik ümbruskonna sääsed juba kinni püüdnud oma killeriga ja neid ei jätku enam rohkem…. Aga teised väidavad, et neil on endiselt sääski palju. Ja õhuniiskust ei jää ka kuskilt otsast vähemaks – täna hommikul pesin pesu, terve päev pole sadanud ja päikest ka kuigipalju, aga pimeduse saabudes on voodilina rõdu peal nööril sama märg nagu sinna riputades…no ehk veidikene ühelt poolt niiskust vähem sees. Ja edasi tuleb ikka toas kuivatada .

Eile sain herilaselt nõelata, kui läksin pahaaimamatult rõdu tooli tõstma – neil oli tooli alla pesa tehtud. Nii juhtub kui ei käi seal rõdul istumas, aga seal on sääsed ja olek nagu saunalaval. Ei ole India see koht, kus omandada vägivallatut suhtumist loodusesse enda ümber. Haarasin sääsekilleri ja likvideerisin ükshaaval kõik herilased, sest rõdu on minu territoorium. Neid ei olnud palju. Pärast seda tagasi võita on tunduvalt hullem, kui kohe alguses. Pesas aga olid järgmised vastsed ootel ilmavalgust nägema ja nii sain ka selle eemaldada veel ehk õigel ajal.

herilasepesa

Herilased ise olid sama suured nagu Eestiski, ehk veidi peenema kondiga. See koht randmel, kuhu ma eile neilt sutsaka sain, on täna ikka veel üles paistetanud ja sügeleb. Aga küll ta maha rahuneb. Mu immuunsüsteem on ju harjunud sääskedega toime tulema ja küll tuleb ka sellega.

Septembrikuu algas Goas veidi energilisemalt kui eelmised kuud. Restoranide omanikel on tõsine plaan oma valdused külastajatele avada ja nüüd käib koristamine-värvimine igal pool, kus enne olid räämas katted ees. India viisasid välja ei anna ja tavapärase turismihooaja alguses vähemalt on kogu lootus siseturistidel. Paari päeva eest tegin tiiru rannas ja see lootus õigustab end küll, sest mitmed majad ja hoovid olid harjumatult rahvarohked. Iga natukese aja pärast ilmus keegi, kes tahtis minuga selfiet teha – no selge ju siis, et need pole kohalikud vaid hindud, kes saabunud kusagilt teistest osariikidest. Selfisid ma endiselt ei tee, ei endast ega kambakesi 🙂

Viiruse statistika lööb siin endiselt rekordeid, aga nagu kuulda, siis enamasti ilma sümptomiteta. Ja see on ikka üks huvitav haigus ja diagnoos küll, kui esineb ilma sümptomiteta:)). Järelikult kellelegi on neid numbreid ikka väga vaja.

Iga kord kui ma Calangute turule lähen, tuleb mul läbida üks omapärane teelõik. Ma ei saa sinna midagi parata, aga see tee ajab mind ikka veel naerma :)))

Välja näeb tema selline:

Igal kivil on oma kaldenurk ja kõrgus! kuidas on võimalik sellist teed ehitada? Silmamõõt ei saa ju nii vale olla! Äkki tehti pimedas? Või selleks, et seal jalaluid murda? Sihilikult. Või toimib ta ehk hoopis nagu lamav politseinik ja sunnib kiirust maha võtma. Ei tea! Aga ringi vaadata, et midagi ostma meelitada ometi ei saa, sest pead ju vaatama hoolega, kuhu astud.

Ilma poolest on juba veidi parem. Ei pea kogu aeg keepi kaasas tassima ja päikest on olnud iga päev. Aga sellises palavuses vesi ja maa aurab nii, et ega õhk sellest kuivemaks küll ei saa. Ilmateade lubab järgmisel nädalal sadude jätkumist.

One thought on “Edukad testid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.