India imelised bussid

Tegin päris pika tiiru täna kohaliku ühistranspordiga, mis toimib ilma igasuguse plaanita, minuarust. Ja minu korteri perenaise arust samuti. Nii ta mu küsimise peale vastas ja usun teda. Sest mingid peatuste kohad küll eksisteerivad, aga tavaliselt peatub buss seal, kus inimesed on seisma jäänud ja seal ei paista mitte mingisugust loogikat. Reisisaatjaks-rahakogujaks on häälekas noormees, kes osa ajast kõõlub uksel või aknal ja hõikab kõigile, kuhu me teel oleme ja kas on pealesoovijaid. Pileteid ei eksisteeri. Kuidas tal kõik näod meelde jäävad, kes on maksnud ja kes veel ei ole on täiesti arusaamatu. ..

Lubasin juba ammu külla minna rootslannast kunstnikule, kellega kevadel siin kohvikus tuttavaks sain. Kuna ta elab Anjunas, mis on tuntud oma iganädalase kolmapäevase turuga, siis sättisin käigu kolmapäevale. See turupäeva traditsioon sai alguse ligi 30 a tagasi kui Anjunas elavad hipid hakkasid korraldama kirbuturgu, et oma riiete ja näputöö müügiga veidi elatist teenida. Nüüd on seal kõiksugu rahvast liikvel ja on omajagu katsumus, vähemalt mulle, et terve turutänav lõpuni käia nii, et keegi sind oma leti juurde ei vea ja ei ürita ära rääkida kui ainulaadne ja õnnelik juhus sind on tabanud, et sa just tema juurde oled sattunud …..

Niisiis algas päev hommikul Candolimis bussi oodates, mis viis mind Calangutesse. Sealt lootsin leida küll otsema tee, aga google maps ja reisisaatjad väitsid, et ma saan sinna ainult Mapusa bussiga. Taipasin viimasel hetkel maha minna Arporas ja seal edasi oodata Anjuna bussi. Muidu oleks suure ringi teinud. Kui see lõpuks saabus, oli ta just nii puupüsti täis nagu te olete India dokumentaalides näinud – tuli end peale pressida, et uksed kuidagi kinni mahuksid. Mõtlesin küll, et ma võin ka selle viimase 4,5 km jala käia. Eelmisel aastal tegime seda Katriniga korduvalt. Aga kuna me pidime Mariega veel kuskile minema edasi, siis ei tahtnud end palavas ära väsitada. Täiskiilutud bussis on see hea, et pole ohtu kuskile vajuda ega kukkuda. Ikka võimalus leida asjal positiivne külg 🙂

bussisõiit, kõik aknad lahti – aga see laseb hingata, mitte ei tee kedagi haigeks;
bussijuhtidel ette nähtud vormiriietus

Bussist maha saades hakkasin turgu otsima. Polnudki kunagi sinna teiselt poolt lähenenud. Ja siis tuli mööda tundmatuid aedu ja aiaääri kõndida veel omajagu, et kohale jõuda. Aga googlemaps ei valetanud.

ühele sellisele teejupile järgnes teine ja kolmas…üritasin kaardistada, et see meelde jääks

Turg oli nii lärmakas ja intensiivne, et sealt ma pilti ei teinud. Aga Marie oli kokku leppinud kohtumise inglanna Anitaga, kes on üle kahekümne aasta tagasi asutanud siin organisatsiooni, meie mõistes MTÜ, mis tegeleb nn riskilastega. Seda kohta, millega tutvusime ei saa nimetada lastekoduks, vaid on osaliselt nagu internaat. Aga paralleele erinevates ühiskondades toimivatele struktuuridele ongi raske tõmmata, sest Indias on lisaks tänavale sattuvatele lastele veel teisi probleeme, nagu näiteks tüdrukutest loobumine peale sündi või nende eest mittehoolitsemine, sest ühiskond eelistab poegi…rääkimata vaesusest, narkootikumidest, inimkaubandusest. Niisiis läksime külla ühte sellisesse keskusesse, kus olid ainult tüdrukud. Mulle oli see väga huvitav, pealegi oli ometi kord võimalus rääkida kohalikega, kes ei tahtnud sulle midagi müüa. Ja mulle meeldib väga selle organisatsiooni nägemus, kuidas keskustesse kutsutakse vabatahtlikke , et neil noortel oleks võimalus suhelda inimestega väljaspoolt ja nii laiendada nende maailmapilti. Arvan, et lähen sinna veel, kasvõi lihtsalt juttu ajama, sest esimese hooga ei tule mulle kohe pähe, mida mina neile õpetada võiksin. Aga ma mõtlesin kevadel, et ma tahaks Indias midagi anda või teha, mida ma oskan, siinsele ühiskonnale või inimestele. Sest ma ise olen saanud siit midagi, mida ma enne ei osanud oodata. Ja nüüd tõigi elu mulle teele sellise variandi! Küll ma välja mõtlen.

Siin üks pilt ka meie jutuajamisest

Nendest tüdrukutest unistab praegu enamik saada tantsutreeneriks, nii et hoidke alt – nii hästi kui hindud tantsivad, vahet pole kas hip-hop või bollywood – ei oska seda keegi teine (võite mind uskuda, kuigi mu enda kõhutantsuõpetaja karjäär oli suunatud rohkem tervisele, siis mu silm oskab üht-teist eristada küll). Ja kuna neil on hea inglise keel, siis võivad nad teha päris suuri ringe mööda maailma. Aga praegu on neil seal veel jalgpall ja korvpall – ma ei kujuta ette kuidas nad sellises palavuses mängivad, aga ma ei peagi vist kujutama….kunst ja käsitöö, kolm kohalikku keelt – inglise, hindi ja konkani; ja koolitunnid, mis lõpevad eksamitega, et olla valmis soovi korral edasi õppima kõrgkoolis.

Aga kui ma sealt lõpuks läbi Mapusa järgmiste bussidega koju tagasi jõudsin jäin sellise paduvihma kätte, et olin üdini märg. Tegelikult olin seda juba enne, sest palavus võtab siin nagunii vee välja, eriti bussis ja eriti enne äikest. See loputamine oli väike värskendus ainult. Õnneks oli mul kott pealt veekindel ja telefon jäi ellu. Infoks veel, et kogu see bussidega sõitmine siia-sinna ja edasi tagasi hommikul ja õhtul tegi kõikide sõitude piletite hinnaks kokku 70 ruupiat, mis on veidi alla 1 euro….

Minu telefon teeb kummalisi asju! Paar päeva tagasi oli ilus kuusirp taevas. Siin on ta nagu kauss, täiesti teistpidi kaldu ja tahtsin sellest ilusa pildi teha. No ausaõna – oli ainult sirbikujuline Kuu. Aga mu telefon suutis teha temast ringi, täiskuu! Kuigi täiskuud veel ei olnud. Kuidas see võimalik on, ma ei tea. Järjekordne India ime on see Xiaomi oma duaalse kaameraga.

Minu silm nägi seal taevas ainult väga noort kasvavat Kuud

Ja veel üks üllatus – kui koju tulin õhtul pimedas, pidin sellele tegelasele trepil peale astuma. Mis seal ikka üllatuda, konnasid on siin aias ennegi ringi liikunud. Aga see istus teise korruse trepi ülemisel astmel! Kuidas ta sinna sai? Tiibu tal ei ole. Aga “sõrmeotsad” on kahtlaselt mustad – ronib mööda seinu üles?

4 thoughts on “India imelised bussid

  1. Lihtsalt nii huvitavad postitused on sul Urve. Ma ahmin ikka Indiat kuigi olen juba kodus. Nii palju põnevat on avastada.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.