India

Märts

Olen oma sõna pidanud ja viimased paar nädalat iga päev – ühe väikse erandiga – ujumas käinud. Tuul on aga järjest tugevam ja mõni päev on see vees käimine ikka tõeline võitlus püstiseismisega. Ujumine on see vaid tinglikult- kui eile oli ilm üsna mõnus ja sai lainetest läbi hüpata, siis täna viskas suur laine mu kohe kukerpalliga tagasi, polnud turvaline kaugemale minna.

kuigi tänavate ääres on prügimäed, siis ometi on siin kohti, kus käib koristamine kogu aeg. Ja vesi toob järjest lisa…

Kogu ranna ulatuses on veest prügi tulnud üllatuslikult vähe, peamiselt palmioksad, pähklid, plätud ja prillid. See mis liival vedeleb on enamasti ikka puhkajatest jäänud. Loodan, et nad suudavad lähiajal siin kuidagi ka prügimajandust hakata organiseerima. Ei rannas ega tänavate ääres pole kusagil prügikaste. Arvata võib et poleks ka nende tühjendajaid ega kohta kuhu tühjendada jne ehk kogu ahel on puudu. Osaliselt täidavad seda rolli lehmad, koerad ja prahipõletajad. Aga kogenud Goas talvitujate jutu põhjal on siin elu väga kiiresti arenenud viimastel aastatel. Nii et kõik on võimalik!

Märtsi alguseks on siin tunda, et kliima on oluliselt niiskemaks läinud ja palavus tundub palavam kui enne. Lohutuseks niipalju, et kogu aeg pidi hullemaks minema kuni mussoonide aeg kätte jõuab. Nii mõnigi puu on vilju hakanud kandma, mõni õitseb ka samal ajal edasi.

see pilt petab veidi, vili on tegelikult pirni suurune ja tegemist selle puuga, mis india pähkleid kasvatab ebaviljana oma pärisvilja otsa.

Kas ma siin seda pähklit ka kasvamas näen on küsitav. Sellest puust möödun alati kui randa kõnnin ja jälgin, mis temaga toimub. Õitses küll usinalt ja teeb seda ikka edasi, aga vilju on seni vaid mõni üksik.

selle puu kummalised viljad meenutavad jackfruiti, aga pärisnime ei tea

See liiga magus õuna sugulane on nii magus, et peab süües vett peale jooma. Tegelikult on siin enamus puuvilju ikka veel harjumatult magusad. Aga olen leidnud lõpuks lahenduse, kuidas ise endale india sööki teha nii, et pärast süüa ka on võimalik. Katsetasin siin igasuguste biryianidega, mis kippusid ikka päris teravaks kätte ära minema. Ja kui vähe maitsesegu lisasin, siis ei olnud nagu üldse enam mingit maitset. Nüüd tuleb lihtsalt raputada tunde järgi segu ja siis süüa kõrvale värsket kurki kui järjekordselt toit liiga maitsekaks osutub! Kurgid muide on siin täpselt sama maitsega nagu Eestis avamaa kurgid.

Minu suurim leid nädalapäevad tagasi olid seened kohalikus poes – austerservikud! Kuna ma ise tegelesin mõned aastad tagasi nende kasvatamisega Eestis, siis tean neist üsna palju ja võtsin kohe mitu karbitäit. Ja nad olid väga värsked, maitsvad, lõhnavad ja – odavad – 50 ruupiat (a 60 eurosenti karp). Karbil muidugi rohkem infot peal ei ole, kaalust rääkimata aga ehk 250 grammi võis olla. Nüüdseks olen neid toonud sealt veel mitu korda, praadinud ja hapendanud ja paneerinud. Siiani imestanud, et mis nipiga nad siin ussitama ei lähe enne poodi jõudmist. Sest elu on siin igal pool maas ja õhus palju rohkem kui Eestis. Täna siis leidsin poes juba ka seenekarbist ussid….ja sääsed…õnneks mitte kõigist. Aga karta on, et see toob nende müügile siin kiire lõpu, sest mingeid hoiutingimuste parandamisi ette ei võeta niipea. Mitu kuud haises kalalett üsna jubedalt ja eelmisel nädalal jõuti lõpuks selleni, et paigaldati kaladele külmlett! Seened aga alles ilmusid – loogiliset võttes võiks olukord paraneda sügiseks kui üldse.

neid võib julgelt igal viisil töödelda ja süüa, ka toorelt kõlbulikud. aga säilivusaeg lühike, olenevalt tingimustest keskmiselt 5 päeva. siin paneerisin neid muna ja kikerherne jahuga

Advertisements

Üks kommentaar “Märts”

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.