Jaanuarikuu

Aeg on hakanud kuluma väga kiiresti. Avastasin just, et mul üle poole ajast Indias möödas ja ei saa öelda, et tüdimust tekiks. Pigem on mingi maandamise tunne nagu oleks ümbritsevast selleks piisavalt detaile fikseeritud ja nüüd aeg igapäevaeluga tegelda. Vahel uut ja huvitavat otsida. Aga ka sellele on juba minu eest mõeldud, sest seaduses on paika pandud, et minu passiga külalisel vaja korraks nüüd Indiast ära käia. Nii ma siis pühapäeva öösel asun teele kohaliku lennujaama poole, et sealt varahommikul Sri Lankale sõita. Kui internetti antakse, teen sealt postituse. Olen taas osanud õige öö valida sõiduks ja ärkvelolekuks – seekord siis täielik Kuuvarjutus – Rare Super Blue Blood Moon Lunar Eclipse, mida vaatab Ameerika ja Euroopa. Indias pole see varjutus paraku nähtav, aga eks ma siis näen seda, mis siin nähtav on. Siiasõidu olin planeerinud kenasti kellakeeramise ööle, seda segadust olen endale varemgi tekitanud. Ja mäletan üht paari aastatagust äralendu Hispaania sumedast suveööst hommikul enne koitu kui taevas säras tohutu super Kuu. Pole sellele mõelnud, aga peaks vist mustrit jälgima hakkama. Kuu on siinkandis selline, et ahvatleb hirmsasti pilti tegema – ripub taevas tagurpidi – üritasin ka – aga mu telefoni kaamera jääb liiga piiratuks. Võibolla leian kunagi taustale piisava valguse, et mõni Kuupilt ka välja tuleks.

Panen siis paar pilti oma igapäevaelust, praeguse kodu terrassilt: kohalikud linnud, eriti küll varesed, on minuga nii harjunud, et ei lase end oma tegemistes enam segada. Vareseid tuleb aeg-ajalt korrale kutsuda ja nii me seda teeme koos naabritega kord inglise kord eesti keeles. Mu inglastest naabrimehed paistavad nendega kergemini ühist keelt leidvat ja mulle tundub, et ka nende keele kõla on veidi sarnasem selle monoloogiga, mis puu otsast vastu kostub. Varesed ei teeninud seekord välja enda eksponeerimist. Küll aga üks märksa tagasihoidlikum lind, kelle nime pole ma siiani ikka veel tuvastanud:

kuidagi õnnestus ka orav pildile saada, kes selleks muidu liiga kiiresti puudel ja katusealustel ringi sahmib

Mina olen seni oma käikudega piirdunud põhiliselt nende kaugustega, kuhu jalgsi minna kannatab. Aga eks ole juba käidud ka siin edasi-tagasi mitu kuud. Katrin kutsus mind kaasa retkele Anjunasse, kuna seal kolmapäeviti suur turupäev ja küllap ta arvas, et mul oleks ka aeg veidi suuremaid ringe teha. Asusime hommikul teele, kilomeetreid ei tea, aga läbi Calangute ja Baga ranna, läbi jõe ja üle mäe… enamuse teest sai küll paljajalu käidud, aga oli ka kivisemaid kohti ja valusamaid radasid. Kokku kolm tundi kõndimist kuumas päikeses ja olimegi kohal. Teekond oli nii huvitav, et hea meelega läheksin sinna veel sama rada pidi. Turg ise nagu ikka – kõike ja liiga palju ja kui ei ole parasjagu erilisi ostuplaane, siis naudid niisama seda melu ja kirevust. Ma endiselt tutvun olukorraga, ega tunne vajadust midagi eriti osta. Küll jõuan. Kui mahub! See viimane seab karmid piirid ja ei kujuta ette kuidas nendega toime tulen. Tagasitulekuks võtsime veidi kiirema transpordi.

rannaskäigu ja ujumise riietus on vaba või vähemalt tundub see nii

kohalike inimeste rannaskäigu riietusest – kui muidu värvilisi sarisid vaadates tekib küsimus, et no kuhu ma sellega võiksin minna, siis siin ei ole mingit küsimust, igale poole ja igal ajal. Mul võtab sellega harjumine aega, aga teen väikesid samme …sari suunas, esialgu need väga pikad pole nagu pildilt näha:

Lisaks meduusidele on rannas teisigi ohte ja mõned võivad neist väga ohtlikuks osutuda, see peotäis on kokku korjatud vaid mööda veepiiri kõndides. Prügikastid on kaugel ja kuigi rannas käivad ka prügikottidega koristajad ringi, siis nad tegutsevad rohkem toidukohtade ümbruses, veest kaugemal.rand on samal ajal paljudele elatise allikas ja kalapaate on merel pidevalt palju
mitte iga tee ei ole sirge ja sile
ka siin on puhta veega allikad mäe jalamil täiesti olemas
üks pilt siis turult ka, kui jutt juba saridele läks, siis siin nad on

One thought on “Jaanuarikuu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.